U bevindt zich hier: Home > Nieuws > Zeiltocht 2015: Meld je aan en ga mee!
terug

Zeiltocht 2015: Meld je aan en ga mee!

Nieuws

24 maart 2015

Na het succes van vorige jaren nodigen Caritas, Kreuzbund en Intact je weer uit om mee te gaan zeilen van zaterdag 11 juli t/m zaterdag 18 juli 2015.

Het belooft weer een inspirerende reis te worden. Er wordt ingescheept in Enkhuizen.

Direct na de zeiltocht van vorig jaar werd door de deelnemers de wens uitgesproken om ook dit jaar te gaan zeilen. Intact, Tactus, Caritas en Kreuzbund willen de uitwisseling dan ook  graag voortzetten. Belangrijkste onderwerp blijft de verschillende werkwijze en omgangsvormen die typisch zijn voor beide
landen.

Het zeilen van een grote tjalk is een bijzondere belevenis voor iedereen. Zowel voor hen die al kunnen zeilen, als voor diegene die voor het eerst aan boord van een zeilschip komt. Een week lang meezeilen, samen koken, lachen en contact leggen met anderen!

De Nieuwe Zorg
Met de ombouw van vrachtschip tot passagiersschip werden ook de zeileigenschappen van de Nieuwe Zorg veranderd. 

Het schip kreeg een langere mast, een groter tuig en een aantal bijzeilen die men vroeger niet kende zoals, kluiver en waterzeil. Dit geeft meer zeilplezier. In totaal kan tegenwoordig 240m2 zeil worden gevoerd. Het betekent ook dat nu meer mankracht nodig is bij het hijsen van de zeilen en het overstag
gaan. Meer info over het schip is te vinden op: www.nieuwe-zorg.nl  
Onder vakkundige leiding van de schipper en zijn  maat leer je in korte tijd de noodzakelijke handelingen. Iedereen mag zich actief met het zeilen bezig houden, maar niemand is daartoe verplicht.

Kosten: € 250,- all inclusive

Aanmelden
Vul hier het aanmeldformulier in mail het naar info@intactzeflhulp.nl

Meer info
Anne-Marie Luiten l Raiffeisenstraat 75 l 7514 AM Enschede l 088 382 28 87 l info@intactzelfhulp.nl


Lees hier de ervaringen van eerdere deelnemers:

'De zeiltocht was voor mij een compleet nieuw avontuur. Voor de aanvang zag ik op tegen de kleine kajuiten, het omgaan met Duitsers, 20 man op een kleine boot, na ja,allemaal beren op het water zeg maar.Eenmaal op de boot, het kennis maken, het eten, en de volgende dag het varen... Alles was ineens fantastisch, leuk, gezellig. 20 soortgenoten op 1 boot... dat is echt een feestje.
Ik heb zo ontzettend genoten van deze reis. De lol die je met elkaar hebt, maar ook de rustige momenten dat iedereen stil is van de rust om zich heen. Het IJsselmeer, echt 360° water om je heen, zoveel ruimte... Dit was voor mij echt een hele fijne vakantie!'


-------

'Hoe heb ik de zeilweek ervaren? Ik heb deze vakantie als zeer prettig gevonden, na 7 jaar weer eens op vakantie.Met mensen die in het zelfde schuitje zitten als ik haha. k wist niet wat ik verwachten moest en heb het daardoor maar geprobeerd het op me af te laten komen tuurlijk had ik er wel een voorstelling van veel nieuwe mensen {ja, mensen} Mensen!! die in mijn verleden veel aangedaan hebben.

Maar ik ben het toch aangegaan en heb veel plezier gehad, genoten van kleine dingen in het leven waarvan er veel zijn zoals zon, water ,zeilen het derde worden op een wereldkampioenschap en een hele leuke groep, ik heb het leuk gehad en zou zo weer mee gaan.


En ja, mijn verwachtingen kwamen uit. Een paar dagen ben ik echt wel eenzaam geweest. Dan kom je jezelf toch tegen met meer dan 20 man en vrouw aan boord en toch eenzaam zijn door simpel weg geen contact te durven zoeken terwijl het allemaal leuke waren.

Een stukje verleden waar ik het nog moeilijk mee heb, maar nu is het genoeg ik ga me verheugen op de reünie en nogmaals ik heb het heel erg leuk gehad en verheug me op de volgende keer.'

 

------


'Zaterdag 12 Juli 2014 was het zover. Ik had nog vers in mijn herinnering de zeiltocht van 2012. Deze was al onvergetelijk, ondanks het mindere weer dat we hadden (mei). Door het mindere weer hebben we destijds geen oversteek kunnen maken. De wind was ons ongunstig gezind.

Maar terug naar 2014. Ik werd onderweg (Lelystad) opgepikt en kon meteen kennismaken met de 'nieuwe' gezichten en bijkletsen met de 'oude' gezichten. Iedereen was in een opperbeste stemming. Schitterend weer en vrolijke mensen, die allemaal zin hadden in de zeilweek. Na aankomst in Enkhuizen moesten alle koffers uit de bus en op de boot. Vele handen maken licht werk, dus dat was zo gepiept. Even later kwam de groep uit Duitsland ook aan boord. Die hadden er net zoveel zin in. De stemming was opperbest. Die avond was er een WK voetbalwedstrijd waarin Nederland voor de 3e plaats streed. We hebben dit met een grote groep in 'de lange Jan' gekeken in Enkhuizen. Beregezellig, met z'n allen aan de fris. De Duitse kant juichte mee voor Nederland ;-).

De volgende dag gingen we daadwerkelijk zeilen. Onze route was als volgt. Zondag: Enkhuizen - Workum. Bijeen uitbater in Workum de finale WK voetbal gekeken. Wat een feest voor onze Duitse 'matrozen'. En ditmaal juichten wij Nederlanders met hun mee ;-).

Maandag: Workum - Harlingen. Prachtige zonsondergang in Harlingen gezien.

Dinsdag: Harlingen - Terschelling. Door de sluis / Afsluitdijk.
Prachtig om in het waddengebied te varen. Vanaf Terschelling heel ver in zee gelopen bij eb.

Woensdag: Terschelling - Makkum.

Donderdag: Makkum - Stavoren.
Vrijdag: Stavoren - Medemblik. Zaterdag: Medemblik - Enkhuizen.

Omdat de weergoden ons erg gunstig gezind waren, hebben we zelfs 2 x voor anker gelegen in het IJsselmeer, zodat we konden zwemmen vanaf de boot. Lekker gegeten, de BBQ draaide overuren. Heerlijk!!!
Ik kan het iedereen aanraden een keer mee te gaan zeilen. Even weg uit de alledaagse stress en heerlijk genieten van de vrijheid op het water. De groep dit jaar was super! We hebben zelfs een speciale FB groep opgericht! Heb nu al zin in de reünie. Het liefst ga ik volgend jaar weer mee. '

Deel dit bericht: