U bevindt zich hier: Home > Nieuws > December
terug

December

Nieuws

11 december 2014

Door: Rob Smaal

Voor velen is december een moeilijke maand. Donker, misschien eenzaam, nare of vervelende herinneringen.
Voor mij is het alweer een paar jaar geleden, dat ik als een berg opzag tegen deze maand. Ik was alleen, zocht troost in de drank, had torenhoge schulden, geen werk en geen echte vrienden (dacht ik toen…). Tegen de kerstdagen werd dat rotgevoel steeds heviger, zodat ik langzaam nog verder wegzakte...

Tijdens de kerst moest ik me groothouden voor de kinderen. Ik maakte een (te) duur kerstdiner en moest m’n drankgebruik stiekem in stand houden. De dagen na kerst en voor oud en nieuw waren des te eenzamer, maar het vooruitzicht naar oudejaarsavond hield me op de been: ik ‘mocht’ dan drinken en vrolijk zijn.
Nadat ik gestopt was met de alcohol en weer een lieve vrouw had, was de decembermaand in eerste instantie er eentje van angst: hoe kom ik de maand door zonder terugval? Ja, ik wist het: wilskracht. Maar doe dat maar eens!

Tegenwoordig zie ik uit naar de feestdagen. Ik kan en mag het beleven in m’n eigen onverdoofde gevoel! Hoe?
Door erin te geloven dat ik goed bezig ben. Doordat ik de positieve dingen van het afgelopen jaar in m’n gedachten heb (de nare dingen zijn er ook, maar die zijn er om aan te werken). Met dit gevoel is het makkelijker om het nieuwe jaar in te gaan. Ik heb bewezen dat ik het kan, ik voel dat de positieve dingen de overhand nemen, ik voel dat ik weer kan genieten van de mooie dingen om me heen.

Een goed gevoel doet wonderen en neemt je mee het nieuwe leven in. Tegenslagen zijn er om overwonnen te worden! Tips?
Schrijf gedachten op papier en bedenk wat voor gevoel je bij die gedachten hebt. Probeer dit (negatieve) gevoel om te buigen naar positief. Krijg je bijvoorbeeld een rotgevoel bij het idee dat het weer zo’n klotekerst wordt, bedenk dan wat er zou gebeuren als je alleen voor jezelf goed zou kunnen zorgen: wat zou je een ander aanraden om een beter gevoel te krijgen? Geef deze raad dan eens aan jezelf.

Geniet van de mooie momenten, want die zijn er. Beloon jezelf met extra aandacht voor die momenten. Het is niet alleen zwart en wit, er zitten zoveel mooie kleuren tussen. Pak die kleuren en zet ze om je heen en besef dat mooi ook echt mooi kan zijn! Besef dat je goed bezig bent voor jezelf en besef dan dat niet iemand anders, maar jijzelf een schouderklop verdient!

Ik wens iedereen een fijne, zorgeloze decembermaand en bedenk: december is gewoon een maand, daarna komt januari en dan gewoon weer februari!

Deel dit bericht: