U bevindt zich hier: Home > Nieuws > Dagje Woenselsepoort
terug

Dagje Woenselsepoort

Nieuws

27 januari 2015

Op woensdag 13 januari is een delegatie afgevaardigden vanuit InTact/Tactus een kijkje wezen nemen in de Woenselsepoort op uitnodiging van Toon Walravens. De Woenselse Poort levert forensische en intensieve zorg aan psychiatrische patiënten en aan cliënten die door hun gedrag problemen opleveren in de maatschappij of in andere behandelomgevingen.

Bij GGZ Eindhoven waar ook de Woenselsepoort deel vanuit maakt is het hersteldenken namelijk al een stuk verder als in het oosten des lands.

Op verschillende Symposia hebben enkelen van ons al kennis mogen met verschillende medewerkers vanuit GGZ Eindhoven waaronder Toon en Chantal.

Tijdens de reis heen was het gezellig in de bus en vol verwachting klopte onze harten. We kwamen aan en Ahmet legde telefonisch contact met Toon die ons in de vesting kon leiden.

We moesten ons identificeren en mobieltjes, sleutels en portefeuilles in een kluisje leggen waarna we (piepvrij) door een metaaldetector moesten lopen.

Gijs kreeg hier de bijnaam man van staal omdat hij naakt nog niet piepvrij was! Hij was vergeten
dat hij in bezit was van een ijzeren ruggengraat!!

Nadat Anne-Marie iedereen eindelijk had voorzien van koffie kwam er een kort voorstelrondje en hierna nam Toon het woord en vertelde ons over de zin van een forensische behandeling. Ook dat delicten vaak gepaard gaan met psychische problematiek in vele vormen.

Er werd gesproken over het verplichte kader en tot in hoeverre dit verplicht gemaakt kan worden. Herstel komt van binnen naar buiten, ook het cursusaanbod die ze hebben voor de patiënten waar natuurlijk een mooie symboliek vanuit gaat.

En dat (ons niet onbekend) veel delicten gepaard gaan met drugs en alcohol gebruik.

Toon putte in zijn presentatie o.a. uit zijn ervaringen in zijn behandeling en wat ervaringsdeskundigen hierin hebben betekend. 

Aansluitend kregen we een goed verzorgde lunch en werden er leuke anekdotes uitgewisseld. Hierna zijn we naar de afdeling gegaan waar Dick en Daniëlle werkzaam zijn. Ze hebben hier een inloop voor patiënten en ook gaan ze wekelijks de afdelingen op om contact te leggen.

Verder vertelden ze trainingen in de vorm van cursussen te geven en ook geven ze voorlichtingen.

Wat opviel was dat er ook 10 geboden hingen, gedragregels waaraan men zich dient te houden. Hiervan heeft Toon ons een foto gestuurd omdat hij zijn telefoon wel mee mocht nemen!!

We zullen de opbouwende deskundigheid meenemen en ook de 10 geboden gebruiken in ons werkveld. We zullen er geen boekwerk van maken want daar zijn duizenden jaren geleden problemen van ontstaan die nu nog niet uit de wereld zijn (LOL).

In`t oosten zeggen we; “bie ons weer kom’n” en dan zullen we ons best doen wat van onze organisatie en bezigheden te laten zien!!

Voor nu; bedankt voor ons en geluk.

InTact Herstel en Zelfhulp

Deel dit bericht: