U bevindt zich hier: Home > Rob's blog: Zullen we vriendjes worden?

Rob's blog: Zullen we vriendjes worden?

Dit wordt m’n eerste wekelijkse blog en ook m’n allereerste keer dat ik blog!

Ik zal me eerst even voorstellen: Rob Smaal, op dit moment 66 jaar en al ruim tien jaar in herstel van een alcoholverslaving. Tijdens mijn herstel heb ik me ontwikkeld van een bang, schaamtevol vogeltje tot een trotse, zelfverzekerde ik.
Dat proces was niet makkelijk. Ja, ik heb het alleen gedaan, maar zonder hulp en ondersteuning van alle lieve mensen om me heen was het een heel stuk moeilijker geweest. Herstel is niet alleen van stoppen met gebruik van middelen, maar des te meer werken aan de oorzaak van dat gebruik en dat werk duurt tot de dag van vandaag nog voort!

Al in het begin van m’n herstel kwam Intact op m’n pad, vanaf dag één dat ik de groep bezocht voelde ik me er thuis. De woorden kwetsbaar opstellen en delen verschenen in m’n woordenboek. Ik merkte na verloop van tijd dat als ik me zo opstelde dat de mensen me begonnen te begrijpen waarom ik m’n leven zo geleefd heb. Dit was nieuw voor mij!

Door in de herstelperiode die achter me ligt heb ik gigantisch veel geleerd, deels door mezelf in positieve zin te veranderen, maar zeker ook door te luisteren naar andere verhalen. Niet alleen kreeg ik meer inzicht in de gevolgen van alcoholgebruik, maar ook van de gevolgen van het gebruik van andere middelen.
Ik leerde dat waar je ook aan verslaafd bent de oorzaken veelal hetzelfde zijn: jezelf wijsmaken dat door het gebruik van middelen je je gevoel kan veranderen, nare dingen kan wegdrukken, je anders voelen. Voor een deel is dat natuurlijk zo, maar als dat middel uitgewerkt is sta je weer met beide benen op de grond en heb je meer nodig van dat middel, je lichaam gaat eraan wennen waardoor je er afhankelijk van wordt. Zo verander je in een surrogaat ik, een ik die afhankelijk is van iets waar je geen invloed meer op hebt.

Gelukkig heb ik dus mijn eigen ik weer terug en daar geniet ik van!

Nu ben ik zover dat ik alles wat om me heen gebeurt en alle verhalen die ik hoor en ervaar op kan schrijven en dat wil ik door middel van deze wekelijkse blogs gaan doen.
Het is ook de bedoeling dat jullie als lezer me in de loop van de komende tijd nog beter leren kennen en daardoor ook zelf meer inzicht krijgen in het moeilijke pad van herstel.
Daarom vraag ik aan ieder die dit leest: "Zullen we vriendjes worden? Dan kunnen we nog veel meer van elkaar leren!"