U bevindt zich hier: Home > Je moet het willen

Je moet het willen

De eerste maanden van m’n herstel verliepen moeizaam. Ik was bezig met volhouden; volhouden niet te drinken. Al mijn kracht spendeerde ik aan het moeten volhouden.
Omdat ik me schaamde voor de tijd dat ik dronk moest ik alles zelf doen, hulp durfde ik niet in te roepen. Immers: m’n eigen fouten moest ik zelf oplossen. Aan de oorzaak had ik wel gewerkt tijdens de opname in de kliniek, maar doordat ik al m’n kracht nodig had om niet meer te drinken was het makkelijk om alle andere zaken op de lange baan te schuiven.

De oplettende lezer heeft in het voorafgaande drie keer het woord ‘moeten’ en ‘moest’ geteld. Bij het woord moeten denk ik aan verplichting en dat is nu juist wat ik nooit heb gewild. Ook merkte ik dat het woord moeten voor mij bijna synoniem is van uitstellen. En uitstellen is voor mij verslavingsgedrag en daar wil ik juist vanaf. Maar hoe dan? 

Gaandeweg de tijd merkte ik dat ik dat woord moeten minder gebruikte, zelfs niet meer wilde gebruiken. En daar komt het woord willen om de hoek kijken. Als ik nu het woord moeten zou veranderen in willen; zou dat beter werken?

Moeten is dwang, een verplichting. Maar willen is een wens vanuit mezelf en dat klinkt toch heel wat beter. Voortaan ging ik moeten vervangen door willen. Dat viel in het begin niet mee. Later merkte ik dat het me ging helpen om verder te komen.

Niks moet, alles mag. Als je maar wilt!