U bevindt zich hier: Home > Loslaten

Loslaten

Het lijkt een toverwoord: Loslaten. Voor veel naasten van iemand met een verslavingsprobleem is het bijna onmogelijk om de formule te vinden waarmee men op de juiste manier om kan gaan met de verslaafde partner / kind / ouder / vriend etc.

Helaas: de ‘juiste’ formule bestaat niet. De ene verslaafde is de andere niet, iedere achtergrond van een verslaving verschilt, iedere verslaafde reageert anders.

Er zijn echter wel een paar ‘basisreacties’ die voor velen herkenbaar zijn: ontkenning (ik ben niet verslaafd), boosheid (bemoei je er niet mee), manipulatie (doe het zoals ik wil, want anders….) en natuurlijk afwijkend, stiekem gedrag. Voor de naaste is het lastig , ja vaak onmogelijk om deze gedragingen de baas te zijn.

Immers hoe meer de naaste verwikkeld raakt in het gedrag van de verslaafde hoe lastiger het wordt om niet zelf verslaafd te worden aan de verslaafde. Dit laatste is funest: je raakt jezelf kwijt door verstrikt te raken in de behoeftes en nukken van de verslaafde en als je jezelf kwijtraakt is het onmogelijk om de verslaafde  op het juiste pad naar herstel te leiden. Nu komt het woord loslaten om de hoek kijken.

Loslaten klinkt heftig: het lijkt alsof je je geheel distantieert van het gedrag van je naaste. Het klinkt egoïstisch en ongeïnteresseerd. Niets is echter minder waar: het gaat immers om jouw leven, zolang jij jezelf blijft kun je ook je eigen beslissingen nemen zoals je zelf wilt, positief egoïsme dus! Loslaten is hierbij onontbeerlijk: als je iets loslaat heb je de handen vrij en dus meer ruimte voor jezelf om betere beslissingen te nemen.

Zo’n beslissing kan zijn: ondersteuning zoeken, het is immers lastig om zelf oplossingen te zoeken voor iets wat je na aan het hart gaat. Raad en ondersteuning vragen aan mensen met een zelfde ervaring (en dat zijn er meer dan je denkt) geeft meer ruimte om je eigen pad te blijven bewandelen en tegelijkertijd te werken aan een toekomst zoals jij die voorstaat.

Neem bijvoorbeeld eenns in overweging om contact te leggen met Intact, hier kun je je verhaal kwijt aan mensen die je begrijpen en samen met die mensen kun je het pad terugvinden dat leidt tot een dragelijk leven zoals je zelf wilt volgen. Niets is zo erg als je leven leiden dat in het teken staat van een ander, hoe lief je die ook hebt. Bij Intact vindt je jezelf weer terug!

01-2018