U bevindt zich hier: Home > Scholing/Cursus > Activiteiten in de vrije tijd > Intactiviteiten Almelo

Intactiviteiten Almelo

In Almelo organiseren we om de week, op maandagavond in de even weken, een leuke activiteit voor mensen in herstel. 

WAAR? Wierdensestraat 32 in Almelo
WANNEER? Maandagavond in de even weken, van 19-21 uur.

Deelname aan de activiteiten is kosteloos, wel vinden we het fijn als je je opgeeft. Bij sommige intactiviteiten eten we samen, kijk bij iedere intactiviteit wat er beschreven staat!
Je bent dan vanaf 17 uur welkom. De maaltijd kost € 2,50.

Iedere deelnemer dient op deze dag vrij te zijn van gebruik (dokters voorgeschreven medicatie uitgesloten). Het is de bedoeling dat de activiteiten worden bedacht door de deelnemers, dus voel je vrij om een idee in te brengen!! 

Wij zorgen voor een ontspannen sfeer en jij beleeft een lekker verzorgde creatieve activiteit. 
                                                                        

Intactiviteiten Almelo - Levens-/herstelverhaal Anita Wix
Datum: 11 mei 2020
Locatie: Wierdensestraat 32 in Almelo

Als ervaringsdeskundige op het gebied van huiselijk geweld & narcisme en eetstoornissen deelt Anita haar authentieke, maar niet unieke verhaal vanavond met ons, dit om kennis te verbreiden en taboes te doorbreken. Anita schreef ook een boek over haar leven en herstelproces “Je hebt altijd een keuze”

Dit boek omvat het levensverhaal van Anita waarin zij drie kinderen kreeg met de man uit haar eerste huwelijk. En toen stapelverliefd werd op een ander. Anita: "Mijn prins op het witte paard, dacht ik. Ik was 36." Een prins bleek hij niet te zijn. ,,Hij begon mij te mishandelen. Eerst psychisch, daarna lichamelijk.’’

"Pas achteraf zie ik een patroon waarbij ik van jongs af aan iemand was die graag anderen gelukkig maakte. Daarmee begon het. En toen kwam ik dus de verkeerde tegen.’’ In navolging van zoveel andere vrouwen, dacht Anita op een gegeven moment: "Het is mijn eigen schuld dat ik in elkaar wordt geslagen, ik had echt het idee dat ik zelf iets verkeerds had gedaan."

Het duurde tien jaar tot ze besefte dat ze een keuze had en deze man kon verlaten, ze vluchtte in 2010 van haar woonplaats Almelo naar de vrouwenopvang in Zwolle, je kan kiezen voor een ander leven, "je hoeft niet altijd een slachtoffer te blijven."

Hoe kan een vrouw als ik slachtoffer worden van huiselijk geweld? Schijn bedriegt. Dat is een belangrijke reden waarom ik dit boek schreef. Huiselijk geweld kijkt niet naar afkomst, achtergrond of wat dan ook, dit kan echter iedereen overkomen!

Het taboe zit hem volgens de schrijfster in de schaamte rond huiselijk geweld en de geleidelijkheid waarmee het plaatsvindt. "In Nederland worden 200.000 meldingen van huiselijk geweld per jaar gemaakt. Alleen: bijna niemand praat erover, de schaamte is te groot. Zoals mensen die te maken hebben met verslaving dat ook kennen."

Intactiviteiten Almelo - Herstelverhaal ervaringsdeskundige Max Wijnen
Datum: 25 mei 2020
Locatie: Wierdensestraat 32 in Almelo

"Ik ben Max Wijnen en op 25 mei kijk ik samen met jullie terug op hoe ik van werken als verpleegkundige eindigde in een diepe depressie die resulteerde in opnames.
Ik vertel over mijn jarenlange worstelingen met mentale uitdagingen, diagnoses, niet gehoord worden en hoe ik toch een weg heb gevonden ondanks dat hulpverlening mij vertelde dat dit niet zou lukken.
Ik neem jullie mee in wat voor mij heeft gewerkt om te komen waar ik nu ben, met een aantal onverwachte wendingen waaronder een hele zoektocht op het gebied van gender.
Naast open en eerlijk te kunnen vertellen over mijn verleden en heden, vertel ik mijn verhaal graag met een vleugje humor en sta ik open voor alle vragen die je kan bedenken."

Intactiviteiten Almelo - Spelletjesavond
Datum: 08 juni 2020
Locatie: Wierdensestraat 32 in Almelo

Vanavond gaan we gezellig samen spelletjes doen, je kunt dan denken aan 30 seconds of 360 stories.
Mocht je zelf een leuk spel hebben liggen dan neem hem gerust mee!

Intactiviteiten Almelo - Interactieve workshop weerbaarheid: Wat mag ik? Wat kan ik? Wat wil ik?
Datum: 22 juni 2020
Locatie: Wierdensestraat 32 in Almelo

Vanavond neemt hoofdinstructeur Raymond van Kammen van MYSAFEHOUSE ons mee in een interactieve workshop over o.a. weerbaarheid

"IK" is altijd als rode draad aanwezig en staat centraal in elke situatie, hoe kun je überhaupt anderen beschermen als je jezelf niet kent?

"IK" staat dus feitelijk voor iedereen die vanuit zelfbescherming een zekere veiligheid zoekt en zich wil leren omringen met een dynamisch en weerbaar krachtenveld.

We gaan kennismaken met onderdelen uit zes aandachtsgebieden van waaruit Raymond werkt:
  • Houding
  • Ademhaling/ Je adembeweging is het begin en het einde van je functioneren
  • Ontspanning/ laat belemmerende gedachten en gevoelens over jezelf, anderen en het verleden los, dit leidt tot balans in denken, voelen en doen.
  • Bewegen
  • Weerbaarheid
  • Zelfverdediging

Meer info lees je op www.mysafehouse.nl

Intactiviteiten Almelo (3-delig) - Samen op fotopad gaan / deel 1
Datum: 06 juli 2020
Locatie: Wierdensestraat 32 in Almelo

De wereld om je heen beter zien, benaderen en leren vastleggen.
De mens is (altijd) druk in de weer. Het liefst gaan we met z’n allen 1 kant op. Alleen vooruit kijkend en puur gericht op ons doel.
Sta jij er weleens bij stil dat er in jouw directe (loop)omgeving iets moois en verrassend kan gebeuren, ontstaan of er gewoon al is. Door juist even bewust om je heen te kijken en een moment stil te staan ervaar je een compleet andere nieuwe wereld.

Hoe kan jij de ruimte om je heen anders zien, observeren en ontdekken?
Stilstaan, zien, observeren en actie.

Ik loop graag met je mee in de wereld van de details en de kleine momenten.
Handig is om tijdens deze ontdekkingsreis je mobiel of (reflex-/systeem-) camera mee te nemen.
De volgende X gaan we nog iets dieper in de fotografie duiken.

Fotograaf Anita van der Palen-Hahyary
APHart photography Just Be Creative

Intactiviteiten Almelo - workshop Acryl pouring
Datum: 20 juli 2020
Locatie: Wierdensestraat 32 in Almelo

Vanavond gaat Wilma Kollen bij ons een mooie en creatieve workshop geven: “De wondere wereld van acryl pouring”. Voor deze workshop heb je geen schilderservaring nodig, iedereen kan het leren!
Tijdens deze workshop leer je hoe je kunt gieten (pouring) met acrylverf en additieven, tijdens het mengen ontstaat er een mengsel dat hele bijzondere effecten creëert.
In 2 verrassende en vooral creatieve uurtjes komt iedere deelnemer tot een prachtig eindresultaat!

Intactiviteiten Almelo - Spelletjesavond
Datum: 03 augustus 2020
Locatie: Wierdensestraat 32 in Almelo

Vanavond gaan we gezellig samen spelletjes doen, je kunt dan denken aan 30 seconds of 360 stories. Mocht je zelf een leuk spel hebben liggen dan neem hem gerust mee!

Intactiviteiten Almelo (3-delig) - Samen verder op het fotopad / deel 2
Datum: 17 augustus 2020
Locatie: Wierdensestraat 32 in Almelo

De vorige keer ben je je er bewust van geworden waar jij eerst aan voorbij liep toen je alleen maar vooruit keek en daardoor de details en kleinste momenten onderweg miste. Dat stukje bewustwording. Hoe uitdagend en leuk is het om verder het pad te bewandelen.

Nu gaan we iets dieper in de fotografie duiken.

Kijk nogmaals goed om je heen. Laat jouw gevoel van binnen spreken.
Let daarbij ook op de compositie, licht, kleur, omgeving, sfeer, timing, contrast, situatie, moment, structuur, vorm, schaduw, reflectie en/of details etc.

Waar word jij nou blij en verrast van?

Stilstaan, kijken, observeren, actie en genieten.
Handig is om ook tijdens deze verrassende tocht je mobiel of (reflex-/systeem-) camera mee te nemen.

De volgende keer gaan we ons eigen pad zelf bewandelen. Ik loop ook nu graag met je mee.

Fotograaf Anita van der Palen-Hahyary
APHart photography Just Be Creative

Intactiviteiten Almelo (3-delig) - Fotopad ten einde / deel 3
Datum: 31 augustus 2020
Locatie: Wierdensestraat 32 in Almelo

Gecombineerd met de vorige 2 keren merkte je op dat je een bepaalde voorkeur hebt wat jij leuk en bijzonder vindt om te fotograferen. Waar jij blij en verrast van wordt.

Waar je ook bent, je bent op zoek naar dat ene perfecte plaatje. Maar bestaat dat perfecte plaatje überhaupt? Mijn ervaring zegt dat ik nooit klaar ben met fotografie. Mijn kijk op de wereld van de fotografie verandert en beweegt continue. Het stopt nooit. Zolang het licht en het moment er is, is er altijd die ene bijzondere foto, die mij telkens uitdaagt om een volgende foto te nemen. Wat dat betreft ben ik altijd onderweg.

Hoe ver kom jij?
Stilstaand, kijkend, observerend, in actie, genietend en altijd onderweg.

Het fotopad is oneindig en toch zo dichtbij.
Handig is om ook tijdens deze uitdagende pad je mobiel of (reflex-/systeem-) camera mee te nemen.

Fotograaf Anita van der Palen-Hahyary
APHart photography Just Be Creative

Intactiviteiten Almelo - Interactieve theater workshop gegeven door Stichting Levenskunst Apeldoorn
Datum: 14 september 2020
Locatie: Wierdensestraat 32 in Almelo

Vandaag komt Stichting Levenskunst Apeldoorn een workshop geven. Tijdens de workshop zul je kennismaken met allerlei laagdrempelige spelen.
De spelen nodigen uit tot plezier en het delen van de eigen ervaringen en bieden je de kans je eigen ontdekkingen te doen.
Voor deelname aan de workshop heb je geen specifieke talenten nodig en je hoeft ook niet zoveel lef te hebben. Iedereen kan meedoen op zijn eigen manier. Je bepaalt zelf jouw grenzen in wat je doet en wat je vertelt. 
Een workshop van Levenskunst is altijd een intensieve en plezierige ervaring waarin respect en veiligheid voorop staan.Doe mee, je bent welkom! 

Stichting Levenskunst is onderdeel van Korak Herstelplein Oost-Veluwe.
Neem gerust een kijkje op de websites: www.levenskunstapeldoorn.nl en www.korak.nl

Intactiviteiten Almelo - Spelletjesavond
Datum: 12 oktober 2020
Locatie: Wierdensestraat 32 in Almelo

Vanavond gaan we gezellig samen spelletjes doen, je kunt dan denken aan 30 seconds of 360 stories. Mocht je zelf een leuk spel hebben liggen dan neem hem gerust mee!

Intactiviteiten Almelo - Levens-/herstelverhaal Jeremia Pelatja
Datum: 26 oktober 2020
Locatie: Wierdensestraat 32 in Almelo

Jeremiah Pelatja (ervaringsdeskundige criminaliteit, Pelatja Personal Coaching, spreker/motivator, auteur van Monster vs Lam) vertelt vanavond zijn verhaal.

ZIJN MISSIE
Mijn verlangen is om elk mens te laten zien dat hij of zij het waard is om voor zichzelf op te komen, om problemen en pijnen te erkennen, aan te pakken en te verwerken.

Het leven gaat helaas niet altijd over rozen maar hoe we daarmee omgaan, dat is aan ons!

Zelf groeide ik op in een disfunctioneel gezin en ging het daardoor op jonge leeftijd al mis. Ik stopte mijn problemen, haat en pijn weg en bleef daarvan weglopen. Door al mijn verkeerde keuzes belandde ik uiteindelijk in de criminaliteit en heb ik daar, nog meer, de duistere kant van de samenleving leren kennen.

Door een 180 graden ommekeer houd ik eindelijk van mezelf en nu ook van anderen. Door mij kwetsbaar op te stellen maak ik iets in anderen los. Wanneer je inziet dat je er niet alleen voor staat en dat je hulp kan krijgen weet je dat vluchten geen zin meer heeft. Je komt dan op het punt waar het proces van verandering kan beginnen. Daarbij kan ik jou ondersteunen. Ik heb geleerd van mijn fouten en verkeerde keuzes en weet nu dat het anders kan. De meeste dingen overkomen je niet zomaar, maar laat je gebeuren.

Jeremia schreef ook een boek wat als titel draagt “Monster vs lam”

​"Momenteel bevind ik mij in een moeilijke situatie….”
Met deze woorden begint het waargebeurde levensverhaal van Jeremiah Pelatja, een jongen uit een Christelijk gezin die zijn van huis uit meegekregen normen en waarden al vroeg inruilt voor het najagen van zijn eigen wensen en begeertes. Op een eerlijke en rauwe manier vertelt hij tot in de kleinste details hoe hij al op jonge leeftijd terechtkomt in de criminaliteit. Ondanks een poging om op het rechte pad te blijven, wordt hij alsnog verleid door het snelle geld. Ook verslavingen als blowen en seks krijgen snel een overheersende grip op zijn leven. Aandoenlijke taferelen met familie, relaties en beste vrienden worden afgewisseld door momenten van monsterlijk gedrag die regelrecht uit een film lijken te komen. Hij gaat de strijd aan met zijn zichtbare en onzichtbare vijanden, maar belandt ook in een geestelijk gevecht met zichzelf. Gedreven door honger naar geld, macht en geweld, voert dit hem uiteindelijk naar Zuid-Amerika waar hij denkt zijn grote slag te zullen slaan. Wanneer hij gelooft dat al zijn dromen eindelijk uit gaan komen, neemt zijn leven een onverwachte wending.

Intactiviteiten Almelo - Creatieve activiteit, rivierstenen beschilderen
Datum: 09 november 2020
Locatie: Wierdensestraat 32 in Almelo

Stenen beschilderen is een leuke nieuwe hobby met een zee aan mogelijkheden. Bovendien kun je zo groot of klein werken als je zelf wilt, van kiezelformaat tot zwerfkei!
Begin simpel, bijvoorbeeld met woorden of quotes of zoek een leuke tekening of voorbeeld van een beschilderde steen op internet en begin met na tekenen.
Mandala patronen doen het ook heel goed op stenen.
De eindresultaten zijn op allerlei manieren bruikbaar: als presse-papier, als siervoorwerp in huis of tuin of als leuk persoonlijk cadeautje.

Intactiviteiten Almelo - Sinterklaas dobbelspel
Datum: 07 december 2020
Locatie: Wierdensestraat 32 in Almelo

Iedereen koopt één cadeautjes à € 5,- en pakt het in in Sinterklaaspapier of kies voor een grappig alternatief, bijvoorbeeld door het eerst in een schoenendoos te stoppen of sokken in een wc rol te proppen en die in te pakken. Zo zet je de anderen op het verkeerde been en dat maakt het spel nog leuker.

Dus:  Koop één cadeautje à €5,- wat je zelf leuk zou vinden om te krijgen EN neem één cadeautje mee uit je eigen huis. Iets wat je zelf niet meer wil hebben, of waar je echt heel erg graag vanaf wilt!

Hou het wel netjes en respectvol voor iedereen dat is wel zo leuk en gezellig!

Nu kan het spel beginnen……en let op de tijd tikt door!


                                                                        

AANMELDEN?
Voor de Intactiviteit aan de Wierdensestraat kun je je aanmelden via: Almelo@intactzelfhulp.nl of 06 12 74 04 18

Het programma wordt in augustus weer aangevuld: alle ideeën zijn welkom!