U bevindt zich hier: Home > Even naar binnen gluren

Even naar binnen gluren

In elke fase van je herstel is het belangrijk dat je jezelf opnieuw ontdekt. Veel gedragingen uit het verleden moeten worden uitgebannen. Dingen die niet uit jezelf kwamen, maar vanuit de invloed van het middel dat je gebruikte.

Het is zaak om jezelf te herontdekken en dat valt niet mee. Je hebt immers zoveel om aan te werken! Hierbij is het de kunst om jezelf op nummer één te zetten. Jij bent de persoon die een nieuw clean leven begint en alleen jij weet hoe dat kan. Luister daarbij naar verhalen van anderen die daar ervaring mee hebben en pik de dingen op die op jou van toepassing kunnen zijn. Ikzelf heb de laatste jaren heel veel geleerd van verhalen van lotgenoten en naasten (in de Intact groepen). Met deze verhalen en met m’n eigen ervaringen uit het verleden kon en kan ik mezelf confronteren. Daar waar nodig kijk ik bij mezelf naar binnen en verander dat wat nodig is.

Wees egoïstisch, in de positieve zin, van negatief egoïsme mag geen sprake meer zijn!

Neem even de tijd om bij jezelf naar binnen te kijken: waar sta ik, wie ben ik nu, wat is m’n kracht en waar kan ik nog aan werken?

Wat mij erg heeft geholpen en nog steeds helpt is dat ik regelmatig even stil sta om bij mezelf naar binnen te gluren. Erg handig als ik niet kan slapen, doordat ik ga piekeren over van alles en nog wat. Het heeft geen zin om over dingen te piekeren waar je op dat moment niets aan kan veranderen.

Ik buig deze gedachten om naar de situatie zoals die nu is: waar sta ik, wat heb ik bereikt en hoe heb ik dat gedaan? Nu is dit ook niet de remedie om in slaap te vallen, maar de gedachten zijn wel ‘positiever’ als al dat gepieker.

Even stilstaan bij jezelf: kijk naar jezelf en zie wie daar staat, misschien een trots persoon, misschien een persoon die nog twijfelt. Ga eens na hoe die persoon nog verder kan veranderen en ga daarmee in gesprek: wat zou jij jezelf aanraden? Bedenk daarbij dat jullie het allebei (jij en jezelf) waard zijn!

06-2018