U bevindt zich hier: Home > Hoe herken je een verslaving?

Hoe herken je een verslaving?

Iemand is verslaafd als hij ergens emotioneel of lichamelijk afhankelijk van is.

Wat is emotionele afhankelijkheid bij verslaving? 
De verslaafde denkt de hele tijd aan zijn verslavende gewoonte, en bijna nergens anders aan. Hij heeft de hele tijd het gevoel dat hij het gebruik nodig heeft. Hij is depressief wanneer hij niet gebruikt. Hij verliest zijn interesse in zijn werk, familie en hobby's. Hij raakt zijn vrienden en het respect van zijn omgeving kwijt. Dit interesseert hem bovendien steeds minder. Bijna alle soorten verslaving zorgen voor emotionele afhankelijkheid.

Wat is lichamelijke afhankelijkheid bij verslaving? 
De verslaafde heeft steeds meer van het middel nodig om hetzelfde effect te krijgen. Dit heet gewenning. De verslaafde wordt ziek als hij stopt met gebruiken. We noemen dat ontwenningsverschijnselen.

Drugs en medicijnen zorgen bijna altijd voor lichamelijke afhankelijkheid. Maar ook andere verslavingen kunnen lichamelijke afhankelijkheid geven. Dat komt doordat er bij verslaving een stofje in de hersenen komt dat een kick geeft. Stopt iemand met de verslaving, dan mist hij dat stofje. Het maakt niet uit wat voor verslaving het is. Als een gokverslaafde stopt, krijgt hij ook echte ontwenningsverschijnselen.