U bevindt zich hier: Home > Scholing/Cursus > Totale cursusaanbod > Cursus - Werken met eigen ervaring

Cursus - Werken met eigen ervaring

- deze cursus wordt gegeven in Almelo, Apeldoorn, Enschede of Zutphen -

Een ervaringsdeskundige kan anderen ondersteunen in het herstelproces. ls je cliënt-ervaring hebt in de psychiatrie/ verslavingszorg, kun je in deze cursus leren om je eigen ervaringen te gebruiken om anderen te ondersteunen. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door het geven van voorlichting of trainingen, het deelnemen aan een cliëntenraad of individuele advisering. De cursus kan ook een eerste stap zijn in de richting van betaald werk als ervaringsdeskundige.

Doel
Je eigen ervaringen in het kader van herstellen te leren gebruiken.

Inhoud 
De cursus is opgebouwd uit drie blokken. In het eerste blok staat het eigen verhaal centraal. De deelnemers wisselen hun ervaringen als cliënt uit om ervaringskennis op te bouwen. Het tweede blok is gericht op werksituaties. Voor de lessen in dit blok worden ervaringsdeskundigen als gastdocent uitgenodigd om iets over hun werk te vertellen. In het derde blok oefen je vaardigheden, die nodig zijn om te werken met eigen ervaringen.

Voorafgaand aan de cursus heb je een kennismakingsgesprek met een van de docenten. Dan worden verwachtingen en wensen besproken. Tijdens de cursus kan, als je dat wenst, persoonlijke ondersteuning worden geboden.

Duur
De cursus bestaat in totaal uit 13 bijeenkomsten van elk drie uur. Deelnemers ontvangen aan het eind van de cursus een certificaat als zij voldoende aanwezig zijn geweest (80%) en als zij aan de opdrachten hebben voldaan. Daarna volgt een eindgesprek, waarin we samen met jou kijken hoe je je verder kunt ontwikkelen. Ongeveer drie maanden na afloop is er nog een terugkom mometn.

Voor wie?
Voor mensen met cliëntervaring in de psychiatrie en/of verslavingszorg, die zicht hebben op hun eigen herstelproces en dit actief willen inzetten om andere mensen te helpen. In deze cursus leer je op welke manier je dit kunt doen.

Door wie?
De cursus wordt gegeven door twee gecertificeerde trainers van Intact Herstel en Zelfhulp
                                                                      

PLAATS  

Almelo:

Er zijn geen komende activiteiten


                                                                      

Enschede:

Er zijn geen komende activiteiten


                                                                      

Zutphen:

Er zijn geen komende activiteiten


                                                                      

Alle cursussen onder voorbehoud: bij onvoldoende deelnemers kan een cursus afgelast worden.

Volg je de cursus liever op een andere Tactus locatie, maar staat die er niet bij? Meld je dan hier aan.
                                                                      

De cursus ‘Werken met eigen ervaring’ is ontworpen door Basisberaad Rijnmond en Rehabilitatie ’92. In 2010 is de cursus verder ontwikkeld door Stichting Door en Voor en het HEE-team van het Trimbos-instituut.