U bevindt zich hier: Home > Verslag van het seminar 'Vrouwen en verslaving'

Verslag van het seminar 'Vrouwen en verslaving'

Op vrijdagavond om zes uur ontmoetten we elkaar op de Zwanenhof in Zenderen. We waren met z'n zessen, inclusief Christiane, onze gespreksleidster, wat vrij elitair is, zo'n kleine groep. In Duitsland, waar Christiane werkt voor Caritas bestaat de groep gemiddeld uit tien tot vijftien mensen.
Na het diner begonnen we met het groepswerk.
Na inventarisatie van het thema kwamen we op het onderwerp 'patronen': Welk patroon heeft elk van ons ontwikkeld om het hoofd boven water te houden, maar waar je ook vast in kunt lopen. Dit thema hebben we geleidelijk uitgewerkt, ieder op haar eigen manier, inhoudelijk. Door de kleine groep en de deskundigheid van Christiane konden we er vrij diep op ingaan en was het seminar best intensief.
We hebben gelachen en gehuild, veel grapjes gemaakt, een seminar moet tenslotte vooral ook leuk zijn. Christiane kon haar Nederlandse taal bijspijkeren en Anne-Marie ontdekte dat ze toch op het juiste seminar terecht gekomen was.
Elke ochtend hebben we in de tuin TAI CHI beoefend, wat veel moed vereiste, omdat het erg koud was en ook nog een bio-energetica oefening voor de ontspanning.
Doortje heeft geregeld dat we bij de bakker in Hengelo heerlijke roggestoet uit een stuk konden halen, dus togen we zaterdagmiddag in de oldtimer dieselturbo van Christiane op weg, terwijl de achterblijvers een tukje deden.
'T was een, zoals gezegd, intensief maar heerlijk weekend, waaraan elke vrouw haar deel geleverd heeft. We kijken al weer uit naar het volgende vrouwenseminar in 2007.


Marieke en Doortje
Intact Enschede